Woonkredieten stijgen boven de 2%

Omslagfoto

De tarieven voor woonkredieten zijn de afgelopen maand fors gestegen. De gemiddelde rentevoet voor een lening afgesloten over 25 jaar bedraagt momenteel boven de 2%. Dit is het hoogste niveau in maar liefst 3 jaar. Deze gegevens kunnen worden afgeleid uit de rentebarometer die een tiental verschillende banken in België vergelijkt.

De rentevoet voor een lening op 20 jaar bedraagt op heden 1,95%. Dit is het hoogste peil sinds 2018. Vorige maand schommelde de gemiddelde rentevoet nog op en rond de 1,40%.

Dit wil zeggen dat je op een gemiddelde lening van 200.000 euro op 25 jaar vandaag zo’n 41.000 euro aan interesten zal betalen. Een jaar geleden was dit zo’n 26.000 euro. Dit is dus een verschil van 15.000 euro op een jaar tijd.

De stijgende rentevoeten zijn te danken aan de sterk stijgende inflatie. Hierdoor zijn de rentes op staatsobligaties op de lange termijn sterk gestegen. De centrale banken kochten in het verleden massaal deze staatsobligaties op om de economie te steunen. Door deze leningen weg te halen bij de banken was het voor hen gemakkelijker om geld uit te lenen aan burgers en bedrijven. Sinds kort hebben de centrale banken zich teruggetrokken en dienen de overheden wederom te gaan lenen bij de banken, die hogere rentes vragen.

Het zijn deze rentes op staatsobligaties die de hoogte van de hypotheekrentes bepalen. Als de langetermijnrente stijgt, stijgen ook de hypotheekrentes. Er wordt verwacht dat de inflatie verder zal stijgen.

Het is momenteel nog onduidelijk hoe de woningprijzen zullen evolueren als de trend van de stijgende rentes zich verder voortzet.