Soorten kredieten en vastgoed

Omslagfoto

De aankoop van vastgoed gaat vaak gepaard met hoge bedragen. Dit zorgt ervoor dat velen voor deze aankoop beroep moeten doen op financiële instanties om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Het is dan ook belangrijk voor u en deze instanties om de waarde van dit vastgoed te kennen, als zekerheid. Financiële instanties hebben verschillende vormen van kredieten in de aanbieding waar u wel eens mee te maken kan krijgen. Hieronder leggen we kort de voornaamste uit.

 

Hypothecair krediet

Dit is het meest voorkomende krediet bij de financiering van vastgoed. Men gaat een bepaald bedrag kunnen lenen bij de bank, maar daar staat een zekerheid tegenover. Bij een hypothecair krediet neemt de bank een waarborg op het pand, waardoor ze bij wanbetaling de mogelijkheid heeft hierop beslag te leggen, het pand te verkopen en zo zichzelf te herfinancieren. De hypotheek wordt ingeschreven door de notaris en hier komen wel een aantal kosten bij kijken. Dit soort leningen hebben vaak een langere looptijd.

 

Hypothecair mandaat

Bij een hypothecair mandaat krijgt de kredietverstrekker de volmacht om een hypotheek te vestigen op naam van de kredietnemer, indien deze dat nodig acht. Bij een mandaat wordt er dus geen hypotheek gevestigd, tenzij er wanbetalingen of dergelijke plaatsvinden. Het voordeel van een dergelijk krediet is dat men geen registratie- en hypotheekrechten betaalt. Door een mandaat te combineren met hypothecair krediet, zullen de algemene kosten lager liggen dan bij een volledige inschrijving en heeft de financiële instelling een grotere zekerheid.

 

Overbruggingskrediet

Bent u van plan een woning aan te kopen alvorens u de huidige woning zal verkopen en mist u hier de financiële middelen voor? Dan kan u beroep doen op een overbruggingskrediet. Dit krediet is uitdrukkelijk bedoeld voor situaties waarbij men nog niet beschikt over geld dat men in de toekomst verwacht. Zoals de term al zegt, zorgt de lening dat je de kloof tussen aankoop en verkoop kan overbruggen.  De hogere interestvoet voor dit soort kredieten maakt dat je deze lening best enkel afsluit voor korte periodes.

 

Overname krediet

Ook wel herfinancieringskrediet genoemd, is een lening waarbij je een voorgaande lening aan een vaak hogere rentevoet afbetaalt door een nieuwe lening af te sluiten voor datzelfde bedrag aan een lagere rentevoet. Bij een nieuwe lening horen ook nieuwe kosten en voorwaarden. Het is dus belangrijk alles in rekening te brengen en goed af te wegen alvorens over te schakelen op dit soort krediet.

 

Werkelijke waarde 

Sinds 2022 is het verplicht om bij het aangaan van een woonkrediet uw woning te laten schatten. De kredietgever moet zich namelijk baseren op de werkelijke waarde van het goed en niet langer op de verkoopprijs. Wenst u meer informatie of bent u van plan een krediet aan te gaan? Aarzel dan niet om ons te contacteren via de contactpagina.