Een erkend schatter-expert

Omslagfoto

Bij een aankoop, verkoop of erfenis van een onroerend goed, is de kans groot dat je beroep moet doen op een erkend schatter-expert. Deze persoon zal aan de hand van verschillende factoren en berekeningen een correcte waarde bepalen.

Waarom heb ik een schatting nodig?

Een schatter-expert is niet enkel om je huis aan de juiste prijs te verkopen. Ook bij de volgende situaties is het raadplegen van een expert aangeraden.

Wie kan dit voor mij doen?

Voor een schatting kan je bij verschillende experten terecht. Dit kan bij een notaris, vastgoedmakelaar, landmeter of vastgoedexpert/schatter-expert. Verder kan je dit natuurlijk ook zelf proberen, echter zal dit niet door de verschillende instanties aanvaard worden, voor een successieaangifte kan je dit wel doen. Bij een successieaangifte kan je ook beroep doen op een erkend schatter. Deze schatter is een VLABEL erkend schatter, indien je hiervoor kiest zal zijn schattingsrapport bindend zijn. Wanneer een taxatie bindend is kan de fiscus, indien je de woning na de aangifte duurder verkoopt dan geschat, niet meer terugkomen om je extra te belasten op de meerwaarde. Het is aangeraden om deze kleine investering te overwegen, de facturatie van een schatter-expert kunt u ook inbrengen in de aangifte als een kost. Wij van Schat Mijn Huis zijn bevoegd om bij iedere situatie je van dienst te zijn, bij verdere vragen kun je ons altijd vrijblijvend contacteren.

 

Een schatting door een schatter-expert

Een schatting is geen exacte wetenschap, het is een indicatie van wat de waarde kan zijn. Bij een schatting zijn er verschillende factoren die de waarde kunnen beïnvloeden. Ook is een schatting altijd een momentopname, waardoor een schatting van 1 of 2 jaar geleden al niet meer correct kan zijn. Tevens is het belangrijk dat de schatter-expert voldoende tijd krijgt om alle informatie op te nemen en een correcte opmeting te doen. Daarnaast is onze methode is gebaseerd op twee berekeningen zo kunnen we zeer correct de waarde bepalen. Klik hier voor een voorbeeldrapport.

schattingsrapport

Wat kost een schatting?

De kostprijs van een schattingsverslag kan variëren door het type vastgoed die getaxeerd moet worden. Ook de grote van het dossier en de complexiteit kan een impact hebben in de kostprijs van een schatting. Voor meer informatie over de kostprijs van een schatting, klik hier.