Nieuw record in vastgoedtransacties

Omslagfoto

Volgens de gegevens van de notarissen is er een nieuw record in vastgoedtransacties. Sinds vorig jaar is de gemiddelde verkoopprijs van een huis met bijna 5% gestegen en het aantal transacties bereikte opnieuw een record. De huizenprijzen stegen elk jaar, dit is te wijten aan de inflatie. De verschillen tussen de gewesten zijn groot. In Vlaanderen ging de gemiddelde verkoopprijs 3.8% hoger, in Wallonië 3.7% maar in Brussel was de gemiddelde prijs met 5.3% omhoog.

De prijsstijging is niet aanwezig bij elk type vastgoed, zo is bij appartementen sprake van een “daling” van de prijzen. “De kopers verkiezen nieuwbouwappartementen en zijn steeds minder bereid om voor bestaande appartementen, die vaak nog renovatiekosten vergen, de initiële vraagprijs te betalen”, stelt Bart van Opstal, de woordvoerder van Notaris.be.

Volgens de gegevens van de notarissen blijkt dat het aantal transacties een record bereikte. De notarissen sloten 1.6% meer vastgoedtransacties af dan in 2017. 2018 was in de eerste maanden van het jaar gekenmerkt door een wat afwachtende houding in tegenstelling tot de vastgoedactiviteiten in de tweede helft van het jaar.

Uit de notarisbarometer, die gebasserd is op de ondertekende compromissen, blijkt dat de vastgoedmarkt gestuurd wordt door vooral jongeren. Bijna 4 op de 10 aankopen gebeurt door mensen jongeren dan 35 jaar. Daartegen zijn ruim 40% van de verkopers 60-plussers.

Bent u ook benieuwd of uw woning gestegen is in waarde? Vraag dan vandaag nog om een afspraak met één van onze experten, klik hier.

(bron: Belga)