Wat moet ik doen om een erkende schatting van mijn huis te krijgen?

Omslagfoto

Dat je de vraag stelt, betekent wellicht dat de woorden ‘erkende schatting’ ergens gevallen zijn. Misschien gebeurde dat in het kader van een aan- of verkoop, een leningsaanvraag bij de bank of een nalatenschap. In ieder geval geven we hier het antwoord op de vraag hoe je aan een erkende schatting komt.

Een andere interessante vraag in deze context is deze: bestaat er naast een erkend schatter ook een ‘gewoon’ schatter? Is er met andere woorden een specifieke reden om ‘beëdigd’ of ‘erkend’ te gebruiken in deze context, en mag iedereen dat? Het antwoord op die laatste vraag is duidelijk: nee, niet iedere schatter mag zich een beëdigd of erkend schatter noemen. Die term is enkel weggelegd voor door VLABEL (de Vlaamse Belastingdienst) erkende schatters. 

Waarom bestaat het onderscheid tussen beëdigde schatters en anderen?

Iedereen kan iets schatten. Schattingen liggen daardoor vaak ver uit elkaar en worden doorgaans indicatief gebruikt. Soms is het evenwel belangrijk dat de schatting op een objectieve manier gebeurt en daardoor als ‘voor waar’ of correct en officieel kan aangenomen worden. In bepaalde situaties is het zelfs het belangrijkste criterium om de waarde van een huis of appartement te bepalen. 

  • Aan- en verkoop

  • Aanvraag lening

  • Vereffening verdeling (echtscheiding)

  • Nalatenschap (successieaangifte)

  • Vóór renovatie

  • Inbreng bij een vennootschap

Natuurlijk kunnen notarissen of vastgoedmakelaar met enige kennis van zaken een schatting maken, en eventueel probeer je zelf tot een schatting te komen. Helemaal objectief is het natuurlijk niet, en net daarom bestaat er zoiets als een beëdigd schatter. Die is erkend door banken en overheden, werkt zonder eigenbelang en levert een bindend schattingsrapport af. 

De werkwijze van de erkend schatter

Maak via de contactpagina van Schat mijn Huis een afspraak, of bel ons op het nummer 0496/979193. We trachten altijd zo snel mogelijk (24 uur) te reageren en langs te komen. 

Het als beëdigd schatter belangrijk dat we de woning of het pand zien en ondertussen ook de nodige (technische) vragen kunnen stellen. We gebruiken de plannen of we meten het pand dat we schatten. Het plaatsbezoek duurt gemiddeld een half uur, tenzij de woning afwijkt van de standaard. 

Het opgemaakte rapport is gestandaardiseerd, transparant en bevat al onze berekeningen en argumenten. Het wordt digitaal bezorgd, ten laatste 48 uur na betaling van de factuur, die forfaitair is. 

Het rapport van een erkend schatter is een bindend document