Hoe de nieuwe EPB-eisen de waarde van je woning beïnvloeden

Omslagfoto
Sinds 1 januari 2025 gelden er strengere EPB-eisen (Energieprestatie en Binnenklimaat) voor woningen in België. Deze wijzigingen zijn bedoeld om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren. Maar wat betekent dit voor huiseigenaren en kopers? In deze blog bekijken we de impact van de nieuwe EPB-regels op de vastgoedmarkt.

Wat zijn de nieuwe EPB-eisen van 2025?

De nieuwe regelgeving legt strengere normen op dan voorheen aan woningen en nieuwbouwprojecten. Belangrijke wijzigingen zijn onder andere het verplichte gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers, en een verbod op aardgasaansluitingen bij nieuwbouw. Daarnaast zijn de isolatievereisten voor daken, muren en ramen aangescherpt, en gelden er striktere ventilatienormen

Heeft een energiezuinig huis écht een hogere waarde?

Ja, een woning die voldoet aan de hoogste energienormen zal zijn waarde zien stijgen en beter in de markt liggen dan een woning die er niet aan voldoet. Maar er zijn nuances. Niet enkel de staat van de woning en de energie-efficiëntie bepalen de prijs. Ook de ligging en de voorzieningen in de buurt spelen een grote rol. Het is dus zeker niet zo dat een woning met slechte energiescore altijd voor een appel en een ei verkocht wordt. En ook markttrends spelen mee: Is er veel vraag naar vergelijkbare woningen in jouw regio?

Wat is het verschil tussen EPB, EPC en E-peil?

Het EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat), het EPC (Energieprestatiecertificaat) en het E-peil worden vaak door elkaar gehaald, maar ze hebben verschillende doelen:

  • Het EPB verwijst naar de wetgeving die bepaalt aan welke energieprestatienormen huizen en andere gebouwen moeten voldoen bij nieuwbouw of renovatie. Dit gaat over isolatie, ventilatie en hernieuwbare energie (bv. warmtepomp, zonnepanelen …).
  • Een belangrijk onderdeel van het EPB is het E-peil, een indicator die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe beter de energieprestatie.
  • Het EPC is het certificaat dat de energiezuinigheid van een bestaande woning beoordeelt en er een EPC-score (van A+ tot F) aan toekent. Dit document is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning.

Kort gezegd: EPB legt de regels vast, EPC toont de energieprestatie van een woning aan, en het E-peil geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is.

Investeren in duurzaamheid loont nu meer dan ooit

Maar zelfs wanneer andere factoren in je voordeel spelen, is een woning met een groen energielabel nóg aantrekkelijker voor potentiële kopers. Huizen die niet voldoen aan de normen vereisen vaak dure renovaties en raken doorgaans moeilijker verkocht. Het zal je dus niet verbazen dat investeren in duurzaamheid van je woning loont. Zo kan je niet alleen besparen op je eigen energiekost, maar ook de marktwaarde van je woning verhogen. 

Je woning laten schatten: meten is weten

Wil je de waarde van jouw woning laten bepalen? Dan is het belangrijk om een erkende schatting van een onafhankelijk schattingsbureau zoals Schat Mijn Huis te verkrijgen. Een waardebepaling door een vastgoedmakelaar of notaris – al dan niet gratis – wordt niet altijd erkend door de fiscus. Zo kan het zijn dat je voor onaangename verrassingen komt te staan bij de aanrekening van successierechten. 

Ook als je plannen hebt om je woning te verkopen of te herfinancieren, is een erkende schatting onontbeerlijk. Bovendien heb je in sommige situaties, zoals bij scheiding of erfenis, dit officiële schattingsverslag nódig.

Ga voor de expertise van een erkende schatter

Via Schat Mijn Huis krijg je een erkende schatting én een uitgebreid rapport van alle factoren die de waarde beïnvloeden. Van EPB-eisen tot markttrends: wij nemen alles mee! Zo ben je zeker van een correcte waardebepaling.

Vraag hier uw schatting aan