Wat doet een beëdigd schatter en waarom is dat belangrijk?

Omslagfoto

Een erkend schatter – ook wel ‘beëdigd schatter’ genoemd – bepaalt objectief de waarde van een huis of woning. Zijn of haar schatting is bovendien bindend en dat heeft in bepaalde situaties belangrijke gevolgen. 

‘Schatten’ is allereerst een licht-misleidende term: de erkend schatter, beëdigd schatter of bindend schatter slaat er natuurlijk geen slag in. Hij of zij bepaalt de waarde van een woning of een huis op een objectieve, meetbare manier. Elke waardebepaling is het resultaat van een uniforme werkwijze en levert een transparant rapport op met daarin alle berekeningen en bevindingen.  

“Het feit dat een erkend schatter onafhankelijk werkt, dit als hoofdbezigheid heeft en geen betrokken partij is, maakt een schattingsrapport betrouwbaar.”

De beëdigd schatter als expert

Een beëdigd schatter is een expert die dagelijks instaat voor het taxeren van onroerende goederen. Bij het opmaken van die taxaties of schattingen worden verschillende bronnen geraadpleegd om een correcte waardebepaling te kunnen opstellen. Dit is dus geen nattevingerwerk. De vastgoedmarkt evolueert en verandert, dus is het ook cruciaal om de vinger aan de pols te houden. 

Onafhankelijke schatting

Voor de makelaar die je woning taxeert, geldt hetzelfde als voor de notaris die een pand naar waarde schat: het maakt deel uit van hun dienstverlening, maar het is niet hun corebusiness. Dat is wel zo voor een beëdigd schatter. 

Het feit dat een erkend schatter onafhankelijk werkt, dit als hoofdbezigheid heeft en geen betrokken partij is, maakt een schattingsrapport betrouwbaar. Je betaalt een beëdigd schatter voor de dienst op zich, ongeacht het resultaat. Samen met het feit dat erkende schatters beroep doen op regionale medewerkers die de concrete marktsituatie koppelen aan data uit een informatiedatabank, levert een correcte, objectieve waarde op.

Bindende schatting

‘Correct’ en ‘objectief’ zijn criteria waaraan in bepaalde gevallen nood is. Het rapport van een erkend schatter wordt door banken, kredietinstellingen, rechters en de overheid als bindend aangenomen. In het geval van een scheiding, een vereffening, een erfenis of het toekennen van leningen voor aankoop of renovatie, geldt het taxatierapport van een beëdigd schatter als correct en objectief, en dus als waar. 

Het schattingsverslag is gemotiveerd en voldoet aan de verschillende vorm- en kwaliteitsvereisten zoals ze wettelijk zijn vastgelegd.

Op zoek naar een erkend schatter? Meer info?

Bekijk hier de lijst van erkende schatters (VLABEL)