Wanneer schakel je een erkend schatter in?
- Home
- Vennootschap
- Wanneer schakel je een erkend schatter in?
Wanneer je een betrouwbare en objectieve schatting wenst, bestaat de mogelijkheid om een erkend schatter in de schakelen. In een paar gevallen is het ook echt nodig om beroep te doen op de diensten van een beëdigd schatter. We maken je wegwijs.
Een erkend schatter is een expert. Hij of zij geniet een erkenning als beëdigd schatter en dat impliceert objectiviteit en transparante rapportage. Een erkend schatter heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld een vastgoedmakelaar (die op procent werkt) zelf geen belang bij de geschatte waarde en biedt zijn of haar diensten tegen een forfaitair bedrag aan.
Die objectiviteit is altijd een argument in het voordeel van een waardebepaling door een erkend schatter. Maar, er zijn ook situaties waarin het een voorwaarde is om een beëdigd schatter te contacteren. Die hangen logischerwijs vaak samen met de instantie die de erkenning verleent.
Wie erkent een beëdigd schatter?
Een beëdigd schatter krijgt zijn of haar erkenning van de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) die ook toezicht en controle uitoefent op de naleving van de kwaliteitseisen. Specifiek in het kader van een nalatenschap – en dus de successierechten – wil de overheid rekenen op correcte en objectieve schattingen van onroerende goederen. Een lijst van erkende schatters biedt bepaalde garanties. Nalatenschap en successieaangifte zijn een eerste belangrijke gelegenheid om een erkend schatter te contacteren, maar niet de enige.
Ook banken doen beroep op erkend schatters
Sinds januari 2022 zijn banken en kredietinstellingen verplicht een woning onafhankelijk te laten schatten vóór ze een hypotheek of woonlening verstrekken. Bovendien is het zo dat die onafhankelijke waardebepaling (zo goed als) het enige criterium is waarop het bedrag van de lening berekend mag zijn.
In beide gevallen wordt het schattingsrapport als ‘bindend’ aangenomen. Dat betekent concreet dat de waarde die door een erkend schatter aan een huis of een appartement wordt toegekend, al dan niet in nalatenschap, door de overheid en de kredietinstelling als de enige juiste wordt beschouwd.
Andere situaties die om een beëdigd schatter vragen
Een objectieve waardebepaling blijft altijd interessant. Bij de aan- en verkoop van een pand kan het voor zowel de koper als de verkoper aan te raden zijn om een objectieve schatting te laten maken, bij wijze van uitgangspunt. In het geval van een echtscheiding krijgt dat opnieuw een bindend karakter bij de verdeling van de goederen en ook wanneer een pand ingebracht wordt in een vennootschap is het belangrijk om de waarde correct te hebben. Vóór renovatie van een gebouw is het ten slotte altijd goed te weten wat de waarde op dat ogenblik is, om de meerwaarde nadien te bepalen.
De taxaties en rapporten van Schat Mijn Huis zijn overzichtelijk en duidelijk. Ze tellen een tiental pagina’s en bevatten naast een beschrijving ook de nodige berekeningen, foto’s en het erkenningsnummer van de schatter-expert.
Op zoek naar een erkend schatter? Meer info?
Bekijk hier de lijst van erkende schatters (VLABEL)
Zoeken
Recente berichten
- Waarom je beter kiest voor een erkend schatter dan een online schatting
- Waarom werken banken samen met Schat Mijn Huis voor een erkende schatting van je woning?
- Wat moet ik doen om een erkende schatting van mijn huis te krijgen?
- Wanneer schakel je een erkend schatter in?
- Waarom is de taxatie van je droomwoning belangrijk voor het krijgen van een lening?
Categorieën
- Echtscheiding (4)
- Lening (4)
- Renovatieplicht (5)
- Successieaangift (4)
- Vastgoed (22)
- Vennootschap (4)