Verwarmingspremies in 2022

Omslagfoto

De gewesten kennen in 2022 verschillende premies toe bij het vervangen of installeren van een nieuwe verwarmingsketel of andere verwarmingssystemen. De toegekende subsidies kunnen sterk verschillen naargelang het gewest waarin u woonachtig bent.

In Vlaanderen zijn er 3 premies voor milieuvriendelijke warmte-installaties. Deze premies worden toegekend door Fluvius (distributiebeheerder). De premies gelden voor iedere woning waarvan de bouwvergunning voor 1 januari 2014 werd aangevraagd. Het plafond van de premies kent een maximum van 40% van het bedrag van de factuur. Beschermde klanten met een sociaal tarief hebben recht op verhogingen van deze premies.

Welke soorten premies zijn er?

De warmtepomp

  • Premie van 4000 euro: Bij het installeren van een pomp grond/water (geothermie) die minstens een A++ Europees energielabel heeft.
  • Premie van 1500 euro: Bij het installeren van een pomp lucht/water die minstens een A+ Europees energielabel heeft.
  • Premie van 800 euro: Bij het installeren van een hybride pomp lucht/water (gekoppeld aan een hoogrendementsketel op gas) met minstens een A+ Europees energielabel.
  • Premie van 300 euro: Bij het installeren van een pomp lucht/water met minstens een A+ Europees energielabel.

Voor beschermde klanten wordt het premiebedrag verhoogd met 20%. Dit kan zelf verdubbelen indien een bestaand elektrisch verwarmingssysteem wordt vervangen door een warmtepomp of als de woning niet kan aangesloten worden op het aardgasnetwerk.

De warmtepomp voor sanitair

  • Premie van 300 euro: Bij het installeren of vervangen van de warmtepomp voor sanitair.

Opgepast, de premie is niet cumuleerbaar met de premie voor een zonneboiler. Een extra vereiste is dat de verwarmingsketel de mogelijkheid moet bieden om de temperatuur van het warm water te verhogen met een extern signaal, om zo een thermische opslag te kunnen verzekeren.

  • Premie van 360 euro: Een vermeerdering van de premie is mogelijk indien de huishoudelijke gebruikers aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk en exclusief nachttarief hebben.

Voor beschermde klanten met een bescheiden inkomen geldt een maximum van 50% van de factuur.

De zonneboiler

  • Premie van 550 euro: Per m² geïnstalleerde panelen met een maximum van 2750 euro.

 

Benieuwd of één van deze investeringen een meerwaarde zouden bieden aan uw woning? Neem dan vandaag nog contact met ons op en dan bekijken we dit voor u, klik hier.