
De waarde van je woning schommelt niet alleen door vraag en aanbod op de vastgoedmarkt. Ook bredere economische factoren zoals inflatie, rentevoeten en werkloosheidscijfers spelen een rol. De invloed ervan is soms subtiel, maar kan een groot verschil maken in de waarde van je woning – zeker wanneer je overweegt om te verkopen.
Inflatie: meer geld, minder waarde?
Inflatie betekent dat het algemene prijspeil stijgt. In tijden van hoge inflatie verliezen je euro’s aan koopkracht. Dit heeft ook gevolgen voor de vastgoedmarkt: bouwmaterialen worden duurder en ook de loonkosten in de bouw stijgen, waardoor nieuwbouwprojecten in prijs toenemen. Bestaande woningen die geen (grote) verbouwing of renovatie nodig hebben, kunnen hierdoor aantrekkelijker worden en in waarde stijgen. Er is wel een kanttekening: als de inflatie té sterk stijgt, neemt de onzekerheid toe. Mensen stellen hun aankoopplannen uit, waardoor de vraag daalt en ook de woningprijzen dalen, of op zijn minst stoppen met stijgen.
Rentevoeten: lenen wordt duurder of net goedkoper
De heersende rentevoeten op de markt zijn een van de meest bepalende factoren voor de vastgoedprijzen. Een lage rente maakt lenen goedkoper, waardoor meer mensen een woning kunnen kopen. Dit zorgt voor een stijgende vraag en dus hogere prijzen. Maar als de rente stijgt – zoals we de afgelopen jaren zagen – krimpt het budget van kopers, wat druk op de prijzen zet. Wie zijn woning wil verkopen, doet er dus goed aan de rentestand in de gaten te houden en het juiste moment af te wachten – idealiter wanneer de rente relatief laag staat en de vraag groter is.
Werkloosheid: vertrouwen in de markt
Een stabiele arbeidsmarkt geeft mensen vertrouwen. Ze durven grotere investeringen aan, zoals het kopen van een huis. Stijgt de werkloosheid, dan zakt dat vertrouwen. Mensen wachten af, kopen minder snel een woning, en dat remt de prijsontwikkeling. Ook banken worden voorzichtiger in het verstrekken van leningen, wat opnieuw impact heeft op de vraag. Dat effect is niet alleen nationaal voelbaar, maar speelt ook lokaal een rol. In steden of regio’s waar de werkloosheidsgraad hoger ligt dan het Vlaams gemiddelde, is de vraag beperkter. Woningen kunnen daar trager verkopen of aan een lagere prijs. Een erkende schatter houdt rekening met deze lokale economische verschillen in zijn waardebepaling.
Kies voor een erkende schatting
Een woning verkopen doe je niet op gevoel. De invloed van economische factoren is complex en verandert voortdurend. Een erkende schatter houdt rekening met alle relevante elementen. Qua economische factoren zijn inflatie, rentevoeten en werkloosheid de belangrijkste, maar er zijn nog andere van invloed. Ook economische groei, grondstofprijzen, demografische evoluties (vb. vergrijzing), overheidsmaatregelen en het consumentenvertrouwen. Zo krijg jij een realistisch en volledig beeld van de waarde van je woning in de huidige economische context.
Laat je woning schatten door experts
Of je nu overweegt te verkopen of gewoon wilt weten waar je staat: een professionele schatting is de eerste stap naar een doordachte beslissing. Zeker in woelige economische tijden is transparantie over je woningwaarde essentieel.
Vraag hier uw schatting aanZoeken
Recente berichten
- Hoe de economie je woningwaarde beïnvloedt: erkende schatting brengt duidelijkheid
- 6 vastgoedgeheimen die de waarde van je woning bepalen – maar die makelaars je zelden vertellen
- Woning kopen via Biddit? Met een erkende schatting sta je sterk
- Je huis een levenslange thuis: slimme keuzes voor hogere woningwaarde
- Vastgoedprijzen in Vlaanderen: Wat is jouw woning écht waard?
Categorieën
- Echtscheiding (6)
- Lening (9)
- Renovatieplicht (9)
- Successieaangift (7)
- Vastgoed (33)
- Vennootschap (4)