Afkoeling van de Belgische vastgoedmarkt?

Omslagfoto

De Belgische vastgoedmarkt is in een afkoelingsfase gekomen. Dit blijkt uit de recente kwartaalcijfers van de Notarisbarometer van Fednot.

In januari werd een stijging van 8,9% vastgesteld ten opzicht van dezelfde periode het jaar ervoor als men naar de verkopen kijkt. Dit doordat de registratiebelasting in januari werd verminderd van 6% naar 3%. Veel vastgoedtransacties van eind vorig jaar werden uitgesteld naar januari.  In februari kenden de transacties een lichte daling van 0,4%. In maart werd er echter een sterkere daling vastgesteld van -1,5% ten opzichte van het jaar ervoor.

Een verklaring hiervoor kan worden gezocht in de stijgende inflatie. Bij het aangaan van een lening wordt gekeken naar de leningscapaciteit. Op heden wordt alles duurder: voedsel, energie, brandstof,… Er groeit onzekerheid bij de bevolking waardoor er minder snel een grote investering wordt gemaakt.

Voorlopig volgen de prijzen nog niet. Als deze trend zich echter zal voortzetten zal dit ook een impact hebben op de prijzen van huizen en woning. Hoe lager de vraag, hoe lager de prijs. Hoe dit echter verder zal evolueren is nog de vraag.