Je hebt ze na lang zoeken eindelijk gevonden: die droomwoning waarin je de rest van je dagen probleemloos kan doorbrengen. Mooi zo, maar eerst even terug met beide voeten op de grond en de werkelijke waarde laten schatten.
Wat? Hoezo? De waarde is toch wat je ervoor betaalt? Nu, nee dus. Sinds januari 2022 zijn banken en kredietinstellingen verplicht een woning onafhankelijk te laten schatten vóór ze een hypotheek of woonlening verstrekken. Bovendien is die onafhankelijke waardebepaling (zo goed als) het enige criterium waarop het bedrag van de lening berekend mag zijn.
Dat zit zo: in een tijdelijk zeer enthousiaste vastgoedmarkt kwamen kandidaat-kopers tussen 2020 en 2022 net iets te vaak in een opbod terecht. Er werd daardoor vaak meer betaald – en geleend! – dan wat een woning effectief waard bleek en dat creëert problemen wanneer banken een pand verkopen omdat leningen niet langer betaald worden. Zodra de vastgoedmarkt terug op de juiste temperatuur kwam, werd dit duidelijk. Sowieso mochten banken eerder al niet meer dan 90% van de waarde van een pand lenen aan kandidaat-kopers. In januari 2022 werd dit dus 90% van de werkelijke waarde, en die wordt objectief bepaald.
Objectieve taxatie …
Enerzijds kan een bank of kredietinstelling de waarde van een pand ‘theoretisch’ puren uit een statistisch waarderingsmodel, een databank die rekening houdt met een aantal parameters, of ze gebruiken het rapport van een erkend schatter als objectief, correct en bindend.
… door een erkend schatter …
Een erkend schatter, beëdigd schatter of bindend schatter is een expert, erkend door de overheid én de bank, die de informatie uit het statische waarderingsmodel koppelt aan een doorgedreven eigen expertise en kennis van de markt. Hij of zij giet al die data en bevindingen in een gemotiveerd schattingsverslag met daarin één waarde. Objectief en bindend.
Een beëdigd schatter komt daarvoor ter plaatse, en dat levert altijd een ander beeld op dan wanneer men zich louter op een (intern) waarderingsmodel baseert, zoals banken doorgaans doen. De erkende schatter ziet de woning in haar omgeving, met de unieke kenmerken die er waarde aan geven, maar benoemt ook de gebreken en raamt wat eventueel nog nodig is qua werken. Het levert een correctere waarde op, waarin met veel meer factoren rekening gehouden wordt.
… voorkomt verrassingen
Die waardebepaling biedt de kredietverlener een aantal garanties en beschermt ook de kredietnemer tegen een overschatting.
De taxaties en rapporten van Schat Mijn Huis zijn transparant, overzichtelijk en duidelijk. Ze tellen een tiental pagina’s en bevatten naast een beschrijving ook de nodige berekeningen, foto’s en het erkenningsnummer van de schatter-expert.
Meer info nodig? Een beëdigd schatter?
Bekijk hier de lijst van erkende schatters (VLABEL)
Zoeken
Recente berichten
- Waarom je beter kiest voor een erkend schatter dan een online schatting
- Waarom werken banken samen met Schat Mijn Huis voor een erkende schatting van je woning?
- Wat moet ik doen om een erkende schatting van mijn huis te krijgen?
- Wanneer schakel je een erkend schatter in?
- Waarom is de taxatie van je droomwoning belangrijk voor het krijgen van een lening?
Categorieën
- Echtscheiding (4)
- Lening (4)
- Renovatieplicht (5)
- Successieaangift (4)
- Vastgoed (22)
- Vennootschap (4)